Никога няма да забравя…Бях на 18 години, студентка в Шотландия и се чувствах самотно в последните месеци, живеейки сама в квартира. Една вечер, докато гледах телевизия, изведнъж ми прималя, дишането ми се затрудни и усетих, че ще припадна. Това никога не ми се беше случвало…нямах хронични болести или проблеми с кръвното, реших че може би умирам, поне това беше усещането.

Изпитах паника и нужда да съм сред хора, треперех и челюстта ми се беше схванала. Излязох на улицата уплашена и се запътих към болницата в ужас. Докторите ми казаха, че нищо ми няма според изследванията…бях объркана. Атаките зачестиха…предположих, че може би имам някаква животозастрашаваща болест, която никой не може да диагностицира.  Може би трябваше да ходя по специалисти или да търся в Интернет. Ровенето из мрежата тотално ме убеди, че е възможно да имам ужасяващи заболявания, което разбира се породи зачестяване на паническите атаки. Почна да става и по-лошо, не можех да се кача на самолет, защото бях получила паническа атака веднъж в самолет и мозъкът ми упорито беше решил, че ще предотврати качването ми  на борда. Това стана проблем, след като вече живеех в САЩ, а семейството ми – в България. Говорейки с приятели, се оказа, че голям брой от тях също са имали подобни изживявания. Тогава разбрах, че това, което ми се е случвало е познато като „Паническа атака“. Първоначално ми беше трудно да превъзмогна инстинкта си,  че нямам някакъв физически проблем, който трябва да се лекува. Години по-късно, работейки като психотерапевт, мога да обясня на клиентите защо и как паническите атаки се случват, че хапчета не ги лекуват, но ние можем сами да се справим, ползвайки различни методи и елиминирайки причините за стреса и паническата атака, предизвикана от него…

Важно е тук да отбележа, че при първата Паническа атака, е препоръчително да се видите с вашия лекар, за да сте сигурни че симптомите не са породени от нещо друго!

Паническите атаки не са животозастрашаващи. По време на Паническа атака се изпитват някои от следните физически симптоми: сърцебиене, световъртеж, недостиг на въздух, прилошаване. Атаките обикновено започват внезапно и могат да траят от няколко минути до няколко часа. Когато човек е под силен стрес, може да  получи внезапна Паническа атака докато примерно гледа телевизия или спи.  Много хора, преживяващи първите си Панически атаки, имат съмнения за инфаркт или нервен срив.

Всеки може да получи панически атака след силен стрес. Причини могат да се търсят и при прекаляването с кофеин и след физически травми.  Но какво всъщност се случва? За да си дадем отговор, трябва да  допуснем, че човешкото тяло не е еволюирало много през последните хилядолетия, но средата, в която живеем е много различна. За първобитния човек смъртната опасност е била зад всеки ъгъл. За неговото оцеляване е било изключително важно да запомни много добре къде се намира всяка опасност.  Тялото е трябвало да реагира като влиза в състояние на „бягство или борба“, когато има признаци за заплаха. Проблемът е, че модерните кризи са от различно естество: финансови проблеми, проблеми в брака,  работата, зависимости, липса на ценност или цел и т.н. Мозъкът не различава проблеми, застрашаващи живота (като например мечка, която ни гони) и страха от провал в кариерата. Затова реагира  по един и същ начин: подготвя тялото за „бягство или борба“. При липса на физическа опасност, изискваща движение, човек изпитва симптоми на паническа атака.

Какво да направя когато почувствам симптомите?

Ако не сте изпитвали подобни симптоми преди, препоръчително е консултирането с лекар, за да се изключат други диагнози.

Първо си напомнете,  че преживявате „грешни“ команди от мозъка към тялото, че сте в опасност и трябва да се подготвите за  „бягство или борба“. Второ, напомнете си, че по принцип паническите атаки, макар и с изключително некомфортни симптоми, не са опасни за живота. Поемете 15-20 дълбоки глътки въздух и опитайте различни методи за релаксация, които може да прочетете тук: