eva cover

Статия, написана специално за сп. EVA – март 2016

Гледайки това амбициозно интелигентно момиче да страда, нахвърлих наум симптомите: безнадеждност, абстиненция, физически симптоми, когато той я отхвърля, като гадене и прималяване; загуба на интерес към всичко друго, когато не е с него, ниско самочувствие, финансови проблеми в резултат на раздялата… Тя продължаваше да се връща при него въпреки че дори е била удряна, според думите й. Да, тези симптоми са подобни на симптомите при наркомания и зависимост. Знаем за такива мъже и жени, може би донякъде ги разбираме, но това деструктивно желание за недостижима любов е объркващо. Виждали сме хора с такива симптоми във филмите, може би имаме познати или роднини: жени, които причакват бившия си пред работата му, мъже, причакващи жената, която ги е отхвърлила, пред дома й. Спомням си мъж, който дойде много объркан. Обясни, че три години от живота си е отдал на жена, която първоначално не го искала. Развел се, загубил работата си само и само да я убеди да бъде с него. Накрая се съгласила и той с огромно учудване установил, че е загубил интерес към нея. Поговорихме, че навярно е бил пристрастен към нуждата да бъде желан. Когато нуждата е била задоволена, той всъщност не е имал желание за сериозна здравословна връзка. При всеки човек любовната зависимост протича строго индивидуално, но има и някои общи характеристики.

Разстройство на привързаността

Любовната зависимост се изследва едва през последните 20 години и още няма диагноза. Често се нарича „Зависимост към секс“, въпреки че много от любовно зависимите нямат желание за секс. Водещи изследователи отбелязват, че при зависимите често има нездравословна връзка с единия или с двамата родители, както и емоционално или физическо изоставяне от родител. Това кара вече порасналото дете да търси обич, след като нуждата от родителя се е преобразувала в ненаситно желание за любов и одобрение от противоположния пол. Любовната зависимост се наблюдава също толкова често и при гей двойките. Любовната зависимост често е съпътствана от други зависимости, като например към алкохол, хазарт, порно, пазаруване и т.н., както и към хранителни разстройства. Често е придружена от ниска самооценка.

Как да разпознаем симптомите

Навярно много от нас са трепвали, виждайки кола като тази на любимия, или са проверявали неговия фейсбук преди своя. Като при всяка зависимост е трудно да се каже кога тя се превръща в проблем, който не можем да разрешим сами. Но най-вероя но я имаме, ако прекарваме деня си в отчаяно гонене на човека, за когото искрено вярваме, че е смисълът на живота ни, въпреки че той или тя ни отхвърля; или когато работата, финансите, семейството и здравето са на втори план и сме готови на всичко, за да си върнем човека. Не защото сме „луди“, а защото болката е просто непоносима. Много любовно зависими осъзнават, че имат проблем, и се въздържат от тези действия, но това не променя факта, че се мъчат. Чувстват абстиненция и емоционална болка, изпитвайки ужас от изоставяне, и са истински нещастни, ако не са в допаминовата еуфория, невъзможна за поддържане в една здравословна връзка. Случвало ми се е клиент с този проблем, набожен и с морал, противоречащ на държането му, да изпадне в тежка депресия поради неумение да се справи с любовната си зависимост. Любовно зависимите често са „лудо влюбени“ от първата среща и започват да планират съвместен живот от самото начало. Други пък са в другата крайност и търсят краткотрайни връзки, изпитвайки ужас да се сближат с някого, защото може да бъдат изоставени. Или защото имат нужда от еуфорията, присъща на началото на една връзка, и се чувстват немотивирани, объркани и дори депресирани при нейното отсъствие.

Професионална помощ

Груповата терапия помага на любовно зависимите, но поради строго индивидуалните симптоми и нуждата от реалистични цели, които да бъдат решени спрямо ценностите на клиента, е найполезно за него да посещава и индивидуална терапия при терапевт, запознат с любовната зависимост. Терапевтът ще ви научи да намерите здравословна интимност, да откриете своята ценност, достойнство и сила. Често любовно зависимите трябва да загубят много, за да се мотивират да тръгнат по пътя на терапията. Други нямат финансовата възможност за консултации с терапевт. Важно да се прецени дали симптомите водят до проблеми в работата, липса на мотивация и нездравословно харчене на пари и дали инвестицията в терапия ще помогне на клиента и неговото семейство финансово в дългосрочен план. Разговор с приятели, които не ви съдят, може да помогне да бъдете разбрани и да получите съвет. Ако знаете чужд език, има чудесни онлайн групи и организации за любовна зависимост, както и книги, с чиято помощ проблемът може да бъде превъзмогнат.