Project Description

EDMR

Ускорена резолюционна терапия (ART) е тип научно обоснована психотерапия, базирана на терапията EMDR (Десенситизация и Повторна Преработка на Информация посредством Движение на Очите), но в същото време e много по- бърза и ефективна (Обикновено трае 1-5 сесии). Подходяща e за всякакъв тип травми, депрeсии и тревожности, като подобрение има в края на първата сесия. Терапията набира популярност в САЩ и аз съм единственият обучен терапевт в Европа и България. Член съм на международната асоциация по ART https://artherapyinternational.org/find-art-therapists/

Клиентът винаги е в контрол на сесията, като терапевтът води процеса. Процесът изисква визуализиране на травмата, десенситизиране чрез движение на очите в ляво и дясно и завършва с подмяна на провокиращите образи. Накрая остават фактите от травмата като спомен, но е намалена или липсва  физическата и емоционалната реакция към спомена.

Методът „Eye Movement Desensitization and Reprocessing” (EMDR), в превод на български „Десенситизация и Повторна Преработка на Информация посредством Движение на Очите“ е разработен от д-р Шапиро през 80-те години и е помогнал на хиляди хора да преодолеят емоционални травми, фобии, посттравматично стресово разстройство, тревожност, скръб при загуба на близък. Той е подходящ при жертви на насилие, пътни инциденти, природни бедствия, при емоционално и физически осакатени хора и хронични болести.

В САЩ се използва при психологическа терапия на войниците, завърнали се от бойни действия от Ирак, Афганистан и др.  Имах късмета да работя с водещите специалисти по EMDR  в САЩ и да приложа процедурата на десетки клиенти с тежки травми, имайки изключителен успех.

EMDR е интегративна психотерапия, която е интензивно изследвана и доказана като ефективна при лечението на психологическа травма. EMDR използва стандартизирани протоколи и включва елементи от различни интервенции. Целта на EMDR е да обработи изцяло травматичното изживяване и да облекчи симптомите на клиента. „Обработване“ не означава клиента да говори за травмата, а по скоро поставянето му в кондиция, при която травматичното преживяване, заради което клиентът търси помощ се преработва и се “складира” правилно в мозъка. Ефектът се постига чрез специфично движение на очите. Това означава, че информацията и поуките, които могат за бъдат извлечени от събитието, са разбрани и складиране за бъдещо ползване, докато нездравословните емоции, изкривените вярвания и неприятни физически усещания са изчистени. Негативни емоции, чувства и действия обикновено са причинени от неразрешени преживявания от детството. Целта на EMDR е да запази емоциите, разбирането и гледните точки, които да ви подтикнат към позитивни, здравословни действия и взаимоотношения.

Невротрейнинг системи: Устройствата подобряват съня, настроението, концентрацията и умственото ни функциониране. Системата помага на мозъка да балансира нивото си на възбуда и активация с помощта на две технологии:  1. синхронизация на мозъчните ритми с прецизни ритми от светлинно-звукови импулси (аудио-визуално увличане на мозъчната активност) плюс 2. дихателен тренинг за успокояване на нервната система.