Моето призвание е подобряване на благосъстоянието и качеството на живот на моите клиенти чрез клинично доказани и изследвани психотерапевтични подходи.

Притежавам следните сертификати и лицензи:

  • Национален сертифициран психотерапевт към САЩ
  • Лиценз по психотерапия към щата Аризона
  • Сертификат за завършено базово обучение по EMDR към Международната EMDR асоциация.
  • Сертификат за завършено базово и напреднало обучение по Ускорена Резолюционна терапия (Accelerated Resolution Therapy).

Член съм на Американската психотерапевтична асоциация. Притежавам Магистър по клинична психотерапия, както и Магистър по международни отношения и световен мениджмънт от престижния Thunderbird School of International Management, част от Arizona State University.

“Знам какво е да се правиш че си добре, живеейки в страх и срам. Знам какво е да функционираш на минимум, безчувствен, постоянно притеснен, че някой ще види „истинското аз“ и играта ще свърши. Винаги претоварен и притеснен че не си достатъчно добър,  не си достатъчно красив, богат, успешен, образован, нормален. Разбирам чувството на неудовлетвореност, болка, ярост и безпомощност; ужаса от загуба и провал. Но също така знам, че е възможно да се преборим със всичко това и да живеем пълноценен и щастлив живот. Знам, защото го направих за себе си и съм помогнала на други да направят това, въпреки че мнозина мислеха щастието за недостижимо. Няма да е лесно. Но като човек и като терапевт, вярвам, че е възможно за всеки един човек, да намери начин да превъзмогне миналото си, гнева, срама и изолацията и да води пълноценен живот.”

Дипломи и сертификати

Магистър по Клинична Психотерапия (Master of Clinical Mental Health Counseling)

Психотерапията е част от здравната система в САЩ, от което следва, че за да практикува терапевтът трябва да има магистър, лиценз, национална сертификация и да умее да диагностицира клиенти , използвайки световния стандарт DSM V. Магистърът, който защитих е по стандартите  на CACREP, който е златния стандарт за психотерапевтично обучение в САЩ и дава директно право на явяване на Националния изпит. За дипломиране е нужно 3 годишно обучение, 8 седмици видео наблюдение на работа с (уведомени за наблюдението) клиенти и една година стаж в Агенция със седмична клинична консултация и съвместна работа със главния психиатър на Агенцията. Около 50% от студентите не са допуснати до стажа, заради високите стандарти на програмата.

Национален сертифициран психотерапевт:  (National Certified Counselor)

След завършване на магистъра, издържах националния изпит. Терапевтите имат право на два опита за взимане на изпита и при неуспех, кариерата им приключва.

Сертификат по ЕМДР

Сертификатът по ЕМДР е издаден от института по ЕМДР. Всеки от терапевтите, които ни обучаваха и лично обучаван от основателя на ЕМДР, Франсин Шапиро, която практикува в Калифорния. Сертификатът изисква два семинара, практика, стаж и седмични клинични консултации при одобрени консултанти.  Аз съм единствения член на международната асоциация по ЕМДР, практикуващ в България: линк.

Лиценз към щата Аризонa

Въпреки че стандартите за лицензиране са подобни в различните щати, терапевтите трябва да поддържат лиценз в щата, в който практикуват. Лицензът изисква магистър, сертификат и одобрението на щатския директорски борд, който взема решение дали кандидата има „добър морален характер и може да представлява професията“. Студентите с криминално досие, уволнявания, липса на препоръки често не получават лиценз. Аз не обнових лиценза си след 2017, защото вече практикувам в България, но ще го обновя ако реша да практикувам в Аризона.