Project Description

На всеки се е случвало да изпита тъга, отчаяние и безпомощност, но когато тези симптоми продължат дълготрайно, навярно става дума за клинична депресия. Симптомите включват чувство за вина, липса на мотивация, хронична умора, апатия, изолация и много други.

Депресията е сериозно, често срещано заболяване. Един от десет човека ще изпитат симптомите, които водят до промени при регулацията на серотонина и допамина в мозъка. Стресови събития, раздяла, загуба на близък и загуба на работа са само някои от причините, които могат да доведат до депресия. Раждането на дете може да причини опасната следродова депресия, при която професионалната помощ е изключително важна. За да се диагностицира депресия, симптомите трябва да продължат за повече от две седмици. Депресията често е съпроводена от травма и тревожност. Симптомите на това състояние протичат различно и могат да включват болки в тялото, промени в теглото, съня и трудност при концентрация.

Отлични интервенции за депресия са класическата като подход когнитивно-поведенческата терапия, която ще ви  помогне да промените нездравословните си черни мисли, както и метода Майндфулнес (осъзнаване и фокусиране върху настоящия миг), който учи на спокойствие, овладяване и съсредоточаване в сегашния момент.

За депресията, нейните проявления и генезис, както и за начините тя да бъде овладяна чрез способите на съвременната психология съм обяснила подробно в специално интервю, което може да прочетете тук.